Oczyść swoje tętnice

Wiele osób kojarzy włókna pokarmowe wyłącznie ze środkami przeczysz­czającymi, i nie są to przyjemne skojarzenia. Ale włókna mogą o wiele więcej niż tylko zakończyć codzienne kłopoty wielu z nas. Liczne badania naukowe wskazują na to, że włókna pokarmowe mogą także usunąć cholesterol zgro­madzony na ścianach naszych tętnic.

Włókna pokarmowe (nazywane także substancjami resztkowymi) stano­wią tę część produktów pochodzenia roślinnego, której nasz organizm nie trawi, i przechodzą przez przewód pokarmowy praktycznie nienaruszone. Rozróżniamy dwa podstawowe rodzaje tych substancji – rozpuszczalne (pek­tyna, śluzy, gumy), występujące w ziarnach owsa i jęczmienia, fasoli, grochu czy jabłkach, oraz nierozpuszczalne (celuloza, lignina) – obecne w produktach z pełnych ziaren zbóż, owocach, warzywach. Te pierwsze (rozpuszczalne) mogą istotnie obniżyć poziom cholesterolu we krwi, nierozpuszczalne uła­twiają przesuwanie się pokarmu w przewodzie pokarmowym i wypróżnienie. Oba rodzaje włókien pokarmowych mają pozytywny wpływ na nasz organizm. O roli włókien rozpuszczalnych już wspomniano, nierozpuszczalne, jak się wydaje, zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego. Sugero­wana jest również rola włókien pokarmowych w profilaktyce wielu innych schorzeń np. cukrzycy i chorób serca.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.