Chleb zdrowy dla serca

Jeśli naprawdę chcecie stosować dietę, która obniży poziom cholesterolu we krwi, skorzystajcie z naszej receptury na chleb wzbogacony siemieniem lnianym.

Siemię jest dostępne w większości sklepów ze zdrową żywnością.

Nasiona należy zemleć w młynku do kawy. Aby otrzymać szklankę roz­drobnionych nasion, należy zemleć około 2/3 szklanki całych nasion.

Chleb z siemieniem ma łagodny, lekko orzechowy smak. Ale w ramach zalecanej przez nas diety nie należy grubo smarować go masłem – bo to źródło tłuszczu nasyconego. Lepiej jeść go z dżemem niskosłodzonym lub sam, bez dodatków.

Warto także pamiętać, że włączenie siemienia do diety może powodować wzdęcia. Dlatego na początku należy jeść niewielką ilość chleba, np. 1 kromkę dziennie, i stopniowo ilość tę zwiększać aż do 3-6 kromek.

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.