Haczyk, linka, ciężarek i – na ryby

Lekarze uważają, że aby występujące w mięsie ryb kwasy omega-3 wywar­ły pozytywny wpływ na poziom cholesterolu, należy jeść ryby minimum 2-3 razy w tygodniu. Ale nie jest dokładnie wiadomo, ile potrzebujemy oleju z ryb. Ryby stanowią alternatywę dla mięsa i drobiu, szczególnie cenną w die­cie niskotłuszczowej, której celem jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi – co do tego nie ma wątpliwości.

Zamieszczone niżej rady pomogą przygotowywać ryby w różnej postaci, zależnie od upodobań:

  • Najprostszą drogą zaopatrzenia organizmu w kwasy omega-3 jest ko­rzystanie z ryb w puszkach, szczególnie łososia i tuńczyka – ale w sosie własnym, a nie w oleju.
  • Kupując całą rybę, zwracaj uwagę, żeby była świeża (skrzela powinny być czerwone lub różowe, oczy szkliste). Ryba powinna także mieć świeży zapach, a nie przykry odór, a powierzchnia ciała powinna być wilgotna, ale nie pokryta śluzem. Lepiej kupować ryby oczyszczone i wypatroszone. Jest to wygodniejsze, a poza tym takie ryby lepiej się przechowują.
  • W przeciwieństwie do mięsa, ryby mają niewiele widocznego tłuszczu. Ale u tłustych ryb (makrela, tuńczyk) należy usunąć ciemniejszą część mięsa rybiego – zawiera więcej tłuszczu.
  • Najzdrowsze są ryby pieczone na rożnie czy grillu lub gotowane na parze. Należy jednak zwracać uwagę na czas przygotowywania – jeśli jest za długi, ryba jest sucha, traci także część wartości odżywczej. Można rybę smażyć z warzywami, ziołami, przyprawami i sosem sojo­wym o niskiej zawartości soli. W tej formie bardzo smaczne są także krewetki, langusty i małże.
  • Smażoną rybę można też przygotować następująco: oprószyć mąką i sma­żyć w niewielkiej ilości oleju. Przełożyć do podgrzewanego naczynia, dodać posiekany czosnek, skropić sokiem z cytryny i olejem z przyprawami.

 

Prosta w przygotowaniu i smaczna jest także ryba pieczona – po obtocze­niu ryby w białku jaja i tartej bułce pieczemy, aż panierka będzie chrupiąca. Dodajemy sok cytrynowy lub pomarańczowy i posypujemy koperkiem.

Ryby można przygotować z ziołami – bazylią, oregano, tymiankiem, a tak­że z natką pietruszki.

  • Skośnie pokrojone kawałki ryby, cebuli, pomidorów i zielonej papryki możemy przygotować na grillu tak jak szaszłyki z mięsa.
  • Szybko i prosto można przygotować rybę z cebulą, zieloną papryką i pieczarkami w kuchence mikrofalowej. Można także dodać inne warzy­wa czy ziarna zbóż.
  • W restauracji warto zamówić przystawki ze skorupiaków morskich i ryb – gotowane krewetki z sokiem cytrynowym, wędzonego łososia z jarzy­nami czy marynowane śledzie. Zapewnimy sobie wtedy odpowiednią ilość kwasów omega-3, ale także nasze zapotrzebowanie na inne, bar­dziej tłuste dania będzie mniejsze.
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.