Dobrze nam służy

Jeden z członków Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetyków wspomina, jak lecąc samolotem, poprosił stewardesę o szklankę odtłuszczonego mleka. Odpowiedź brzmiała – nie, chyba że zamówi pan posiłek specjalny. A potem nastąpił komentarz – a tak w ogóle, kto może coś takiego pić?

Myślę, że wielu myśli podobnie. Wielu dorosłych, zastana­wiając się nad zrezygnowaniem z picia tłustego mleka na rzecz chudego, jest równie przerażona jak dziecko, które widzi mamę nakładającą mu na talerz stertę szpinaku.

Amerykanie kochają pić mleko. Moczą w nim ciasteczka, dodają do sosów i lubią jego smak w lodach, serach i innych produktach. Pełne mleko jest znakomitym źródłem wapnia, który zapobiega osteoporozie, jest bogate w białko, minerały i witaminy A i D.

Ale jeśli chcemy obniżyć poziom cholesterolu we krwi – pełne mleko – to nie to, o co nam chodzi; 1 szklanka mleka zawiera 8 g tłuszczu, 33 mg cholesterolu i 150 kalorii. Wykazano, że miłość Amerykanów do pełnego mleka i jego przetworów jest jedną z przyczyn wysokiego ryzyka choroby wieńcowej, stwierdzanego w całej populacji USA.

Nie oznacza to jednak, że należy całkowicie zrezygnować z picia mleka. Szklanka odtłuszczonego mleka zawiera tylko 0,4 g tłuszczu, 4 mg choleste­rolu i 85 kalorii. A poza tym wszystkie inne składniki mleka pełnego, także wapń, niezbędny dla zdrowych kości.

Nie ma potrzeby rezygnować także z kawy z mlekiem, koktajli mlecznych czy sosów. Można przygotować je wszystkie z chudego mleka.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.