Przewodnik dla mięsożernych

Kupując i przyrządzając mięso wołowe jako element niskotłuszczowej diety, należy pamiętać o paru faktach.

  • Kupować należy mięso bardzo chude, np. polędwicę wieprzową, szynkę lub łopatkę, a z baraniny łopatkę lub comber jagnięcy.
  • Ilość tłuszczu w mięsie można w przybliżeniu ocenić, oglądając je do­kładnie przed podjęciem decyzji o zakupie.
  • Jedz ciemne mięso najwyżej kilka razy w tygodniu i przygotowuj nie­wielkie jego porcje (około 90 g), a więc kawałki nie większe niż dłoń.
  • Usuwaj z mięsa cały widoczny tłuszcz, nie zmieni to smaku potraw, za to istotnie zmniejszy ilość tłuszczu w diecie.
  • Jedz mięso pieczone na rożnie, aby cały zawarty w nim tłuszcz mógł wypłynąć.
  • Traktuj mięso jak jeden ze składników głównego posiłku, a nie jako główny posiłek. Około 90 g chudej wołowiny i spaghetti to wystarcza­jąca porcja. Przygotowując gulasz, używaj chudego jogurtu zamiast śmietany; wybieraj dania zawierające obok mięsa także warzywa.
  • Staraj się jeść więcej drobiu i tam gdzie to możliwe, zastępuj wołowinę kurczakiem lub indykiem. Ale im mięso zawiera mniej tłuszczu, tym jest bardziej suche. Dlatego do potraw z drobiu warto dodawać owoce (np. jabłka).
  • Bardzo smaczne są mięsa marynowane. Marynatę można przygotować z soku pomarańczowego, lekkiego sosu sojowego, oliwy, odrobiny czosnku i imbiru. Twarde mięso marynujemy przez całą noc, miękkie – kilka godzin, a następnie np. smażymy.
  • Jeśli nie możesz oprzeć się zjedzeniu hamburgera i frytek, zastąp białą bułkę pieczywem z pełnego ziarna, używaj chudego sera i niskotłuszczowego majonezu. Frytki przygotuj w piekarniku, z minimalną ilością tłuszczu. A potem zjedz niewielką porcję fasoli – nie zawiera tłuszczu, za to wiele włókien pokarmowych.
  • W barach szybkiej obsługi zamawiaj małe hamburgery bez dodatków (majonezu, sera i sosów), ale z surówką lub pieczonym ziemniakiem (bez masła i kwaśnej śmietany).
Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.