A oto wołowina

Ocenie przydatności chudej wołowiny w diecie niskotłuszczowej, której ce­lem jest obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, poświęcono niewiele uwagi.

Badania wykonane w USA wykazały, że spożywanie przez 5 tygodni piersi kurczaka lub chudej wołowiny, jako składników diety niskotłuszczowej, spowodowało spadek poziomu cholesterolu we krwi odpowiednio o 7,6 i 10,2%. Natomiast spadek poziomu LDL-cholesterolu w obu grupach był nieistotny. Należy zauważyć, że mięso wołowe zawierało 8%, a kurczak 7% tłuszczu.

Natomiast badania przeprowadzone w Australii wykazały, że spożycie bardzo chudej wołowiny w ramach diety niskotłuszczowej dało efekt już po tygodniu i poziom cholesterolu we krwi zmniejszył się znacznie. Ale dodanie do tej samej diety tłuszczu wołowego (w formie sosu pozostałego po przygo­towaniu pieczeni) spowodowało wzrost poziomu cholesterolu. Tak więc to nie mięso wołowe, ale zawarty w nim tłuszcz jest szkodliwy dla organizmu.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.