Walcz z cholesterolem siłą włókien

Świeża, chrupiąca i zdrowa może być dodatkiem do posiłku, lub sama stanowić niewielki posiłek. Zawiera przeciwutleniacze – witaminę C i beta-karoten, witaminę A, a także wiele włókien pokarmowych.

Marchew jest bogata w pektynian wapnia – pochodną pektyn, szczególnie przydatną w walce z cholesterolem. Pektynian łączy się z kwasami żółciowymi i zmniejsza trawienie tłuszczu.

Badania naukowców brytyjskich wykazały, że 200 g świeżej marchwi (oko­ło 2 marchwi) spożywanej każdego ranka przez 3 tygodnie obniża poziom cholesterolu o 11% i pozostaje on na tym samym poziomie przez następne 3 tygodnie.

Marchew gotowana jest tak samo skuteczna w walce z cholesterolem jak marchew surowa. Włókna pokarmowe marchwi gotowanej tak samo wiążą kwasy żółciowe jak marchwi surowej. Pektynian wapnia zachowuje zdolność wiązania kwasów żółciowych.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.