Używaj do wszystkiego

Jeżeli chcesz wzmóc działanie ulubionych płatków zbożowych przeciwko cholesterolowi, dodaj do nich kiełki zbóż. Badania naukowe wskazują, że lekko orzechowe w smaku i jędrne kiełki mogą obniżyć poziom cholesterolu we krwi.

Prawie 80% tłuszczu w kiełkach zbożowych to tłuszcz nienasycony, o któ­rym wiemy, że może obniżać poziom „złego” LDL-cholesterolu. A poza tym kiełki są bardzo bogate w witaminę E.

Niektórzy naukowcy uważają, że witamina E hamuje proces utleniania LDL-cholesterolu, a tym samym zmniejsza jego odkładanie na ścianach tęt­nic. Kiełki zawierają także dużo kwasu foliowego, należącego do grupy wita­min B i niezbędnego do powstawania nowych krwinek czerwonych. Kiełki są bogate w magnez niezbędny dla naszego serca i naczyń krwionośnych.

Kiełki można dodawać do płatków zbożowych, ale nie tylko. Można je jeść praktycznie ze wszystkim – od sałatek do zup.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.