Siła grzybów – rady dietetyków

Nie jest udowodnione, czy grzyby rzeczywiście obniżają poziom choleste­rolu we krwi. Ale są smaczne i mogą stanowić znakomity dodatek do wielu potraw.

  • Wybieraj grzyby o kapeluszach gładkich i bez plam – to oznacza, że są świeże.
  • Duszone grzyby można podawać z białym lub ciemnym ryżem, ale dusić należy je z niewielką ilością oleju, a nie masła czy margaryny.
  • Grzyby shiitake można dodawać do gulaszu, dań z warzyw czy makaro­nu, a nawet do omletu.
  • Aby grzyby zachowały swój smak i aromat, należy dodawać je pod koniec przygotowywania potraw.
  • Drobno pokrojone grzyby można dodawać do sosu pomidorowego.
  • Grzyby można także przygotować jako samodzielne danie, np. pieczone z ziołami i podawane z polentą (potrawa z kaszki kukurydzianej).

 

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.