Cała tajemnica w pektynach

Dla niektórych z nas grejpfrut to składnik diety niskotłuszczowej wraz z chudym serem czy selerem. Dla innych to wspaniały sposób na rozpoczęcie dnia. Niezależnie od opinii, jedno jest pewne. Ten cierpki, biały lub różowy w środku owoc może pomóc zmniejszyć poziom cholesterolu we krwi. Błonka, która rozdziela jedną część owocu od drugiej, jest bardzo bogata we włókna pokarmowe rozpuszczalne (pektyny). Ale i cały owoc zawiera dużo pektyn (około 3,9%), a więc ilość, która w istotny sposób może wpływać na poziom cholesterolu we krwi. Poza tym grejpfrut zawiera dużo witaminy C i beta-karotenu – składników ważnych dla naszego zdrowia.

Powyższe fakty na pewno ucieszą miłośników grejpfrutów. Ale nawet ci, którzy nie przepadają za tym owocem, mogą wykorzystać dla zdrowia jego właściwości.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.