Zajadły wróg miażdżycy

Jeśli lubisz potrawy doprawione czosnkiem, kuzynem cebuli, oznacza to, że idziesz prostą drogą ku zdrowemu sercu. Wiele badań naukowych wyka­zało bowiem jego wpływ na poziom cholesterolu we krwi.

Czosnek zawiera allicynę, substancję, która nabiera mocy, gdy czosnek jest krojony, rozcierany lub gotowany. Zawierająca siarkę allicyna po zetknięciu z tlenem z powietrza rozpada się na inne związki, nadające czosnkowi charak­terystyczny zapach, odpowiedzialne za jego lecznicze właściwości.

Jak się wydaje, czosnek zapobiega tworzeniu się zakrzepów, stymulując uwalnianie naturalnych substancji przeciwzakrzepowych we krwi, a także zmniejszając zlepianie się płytek krwi.

Czosnek jest bardzo popularną przyprawą. Trudno sobie wyobrazić kuch­nię włoską czy hinduską bez czosnku. Amerykanie rocznie zjadają 100 000 ton świeżego czosnku. Dla przeciwników, których odstręcza jego zapach, do­stępne są bezwonne preparaty, zawierające związki aktywne wyizolowane z czosnku.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.