Więcej, to znaczy ile?

Wspominano już o tym, że nie jest znane dzienne zapotrzebowanie na beta-karoten, nie wiadomo także, ile go stosować w profilaktyce chorób serca. Proponowane są dawki od 15 do 30 mg. Przeciętny Amerykanin spożywa w diecie 1,5 do 2 mg beta-karotenu dziennie. Diety opracowane w USA dla potrzeb programów walki z chorobami serca i chorobami nowotworowymi nie są bardzo bogate w beta-karoten i zawierają go nie więcej niż 6 mg w dziennym jadłospisie. A przecież 1 marchewka zawiera 12 mg, a 1 słodki ziemniak – 15 mg beta-karotenu. Można zatem bardzo łatwo stosować dawki zalecane w profilaktyce chorób serca, czerpiąc beta-karoten ze składników pokarmowych. A 6 mg beta-karotenu to 10 000 j.m. witaminy A, czyli ilość dwukrotnie przewyższająca zapotrzebowanie dzienne (5000 j.m.). Ale wita­mina A zaspokaja zapotrzebowania na beta-karoten.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.