Powoli, małymi krokami

Wiele osób dodaje awokado do surówek lub pokrojone w cienkie plaster­ki, układa na kanapkach. Są także inne sposoby:

  • Zamiast masła, które dodajesz do ziemniaków (1 łyżka stołowa to 100 kalorii), spróbuj dodać łyżkę roztartego awokado (tylko 20 kalorii i głównie jednonienasycone kwasy tłuszczowe).
  • Plasterkami awokado udekoruj pieczonego kurczaka.
  • Przygotowując sałatkę jarzynową, użyj mniej majonezu niż zwykle, dodaj trochę roztartego awokado.
  • Przekrój owoc na pół, usuń pestkę, a na jej miejsce włóż trochę nadzie­nia z kurczaka lub krabów czy krewetek, aby awokado nie brązowiało (traci wtedy apetyczny wygląd), skrop je cytryną.

Uwaga: jeśli awokado kupione w sklepie jest zbyt twarde, włóż je do papierowej torebki i zaczekaj kilka dni.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.